torek, 31. avgust 2010

Modri hrastar (Neozephyrus quercus)

Modri hrastar (Neozephyrus quercus) spada v družino modrinov (Lycaenidae). Zgornja stran kril je pri samcu bleščeče temnomodrovijolična s širokim črnim pasom ob zunanjih robovih kril in črnimi žilami. Pri samici je zgornja stran črnorjava z veliko sijočo temnovijoličasto liso na sredini sprednjih kril. Pojavlja se v eni generaciji od junija do septembra.


modri hrastar (Neozephyrus quercus)













































































©Peter Mlakar Makro Foto

ponedeljek, 30. avgust 2010

Homuljičin krivček (Scolitantides orion)

Homuljičin krivček (Scolitantides orion) je dnevni metulj iz družine modrinov (Lycaenidae). pojavlja se v eni ali dveh generacijah od aprila do avgusa. Zaradi zaraščanja melišč ter suhih kamnišč, kjer uspeva hranilna rastlina, postaja homuličin krivček vse bolj redek, pogostejši na Primorskem.

Uvrščen je na Rdeči seznam ogroženih metuljev Slovenije.

Homuljičin krivček (Scolitantides orion)

















































































©Peter Mlakar Makro Foto

četrtek, 26. avgust 2010

petek, 20. avgust 2010

osati pajek (Argiope bruennichi)

Osatega pajka (Argiope bruennichi) prepoznamo po značilnem vzorcu na zadku, ki močno spominja na oso in od tod je tudi dobil ime. Močno prepoznavna pa je tudi njegova mreža saj plete izrazit cik-cak vzorec za katerega  pa naravoslovci še danes ne vedo čemu služi. Obstaja teorija, da je vzorec močno viden zaradi večjih žuželk in ptic in tako še pravi čas zagledajo mrežo in se umaknejo, posledično pa pajku ostane cela mreža. Spet druga teorija govori o tem, da je vzorec zato, da bi privlačil žuželke v mrežo. Nič od tega še ni dokazano. Pajkov ugriz je popolnoma nenevaren za človeka.

osati pajek (Argiope bruennichi)











































































































©Peter Mlakar Makro Foto

četrtek, 19. avgust 2010

ponedeljek, 16. avgust 2010

nedelja, 15. avgust 2010