torek, 26. junij 2007

Mali koprivar (Aglais urticae)

Mali koprivar (Aglais urticae) spada v družino pisančkov (Nymphalidae) in je srednje velik metulj. Najdemo ga na travnikih spomladi in poleti. Prezimi kot metulj na podstrešjih, kleteh in raznih lopah. Čez krila meri 4 do 5 cm.


Mali koprivar (Aglais urticae)










nedelja, 24. junij 2007

Pisani poplesovalček (Heteropterus morpheus)

Pisani poplesovalček (Heteropterus morpheus) je majhen metulj iz družine debeloglavčkov
(Hesperiidae). Poplesovalček mu pravimo zato, ker je njegov let bolj podoben nekakšnemu poplesovanju kot pa letu. Najdemo ga v poletnih mesecih na travnikih in obrobju gozdov, kjer veselo poskakuje iz cveta na cvet.
Čez krila meri od 2 do 3 cm.


Pisani poplesovalček (Heteropterus morpheus)















...in tako se je končala njegova življenska pot!





petek, 22. junij 2007

Veliki rogač (Lucanus cervus) v zraku

Tokrat predstavljam eno samo fotografijo, vendar se mi zdi, da si zasluži posebno mesto v mojem FotoBlogu (spletniku) :) Na sliki je Veliki rogač (Lucanus cervus) naš največji predstavnik med hrošči, ki sem ga ujel med letom. Po ničkolikih poskusih mi je ena fotografija le uspela!
Čestitke samemu sebi :)


Veliki rogač med letom!





ponedeljek, 18. junij 2007

Ivanjska ptičica (Syntomis phegea)

Ivanjska ptičica (Syntomis phegea) je nočni metulj, ki pa ga največkrat srečamo čez dan! Srečujemo ga na obrobjih gozdov in bližnjih travnikih. Spada v družino medvedkov (Arctiidae).
V naših krajih precej pogost metulj!

Ivanjska ptičica (Syntomis phegea)















sobota, 16. junij 2007

Color of the wings

Krila metuljev so pokrita z majhnimi luskami in tvoriijo celo paleto barv. Šele, če si jih pozorno ogledamo, vidimo te prekrasne barve prekrasnih bitij.
Prilagam nekaj fotografij, seveda so cropane a še zmeraj po moje zanimive.






























sobota, 9. junij 2007

Dnevni pavlinček (Inachis io)

Dnevni pavlinček (Inachis io[Linnaeus, 1758]) je naš najpogostejši metulj. Najdemo ga skoraj povsod, po vrtovih, travnikih, na obrobju gozdov in še kje... Čez krila meri od 4,5 do 6,5 cm. Je selivec. Prezimi kot metulj in se skriva po raznih lopah, kleteh in podstrešjih, kjer otrpne in čaka na toplejše dni. Prvi sončni žarki ga prebudijo in lahko ga vidimo že v zgodnji pomladi.

Dnevni pavlinček (Inachis io)




























petek, 8. junij 2007

V objemu smrti - cvetni pajek (Misumena vatia)

Cvetni pajek (Misumena vatia)
Značilnost za vse člane družine rakovičarjev je, da ima tudi Misumena noge zasukane vstran, kot rakovica. Prva dva para nog sta najdaljša. Cvetni pajek se razlikuje od drugih evropskih vrst po tem, da ima sposobnost spreminjanja barve iz rumene v belo.
Tako kot vsi rakovičarji tudi cvetni pajek ne zalezuje plena, ampak na cvetovih čaka vglavnem na leteče žuželke. S kratkimi zadnjimi pari nog pajek drži ravnotežje, z dolgima in močnima sprednjima paroma nog, ki ju drži narazen, pa bliskovito ulovi nič hudega sluteč plen, istočasno pa mu zadane strupen ugriz. Pajek plen večinoma užije na cvetu, žuželko utekočinjeno posesa , mrtva žuželka pa ostane izsušena skoraj enake oblike, kot je bila živa.

Cvetni pajek (Misumena vatia)









































sreda, 6. junij 2007

Osatnik (Vanessa cardui)

Osatnik (Vanessa cardui [Linnaeus, 1758]) spada med večje dnevne metulje iz družine pisančkov (Nymphalidae). Je izrazit metulj selivec, različno pogost, njegovo domovanje pa je severna Afrika in južna Evropa. V naše kraje prileti v mesecu Juniju in leta do Oktobra. Čez krila meri od 5 do 6 cm in je izredno živahen!

Osatnik (Vanessa cardui)















torek, 5. junij 2007

Navadni pisanček (Melitaea athalia)

Navadni pisanček (Melitaea athalia [Rottemburg, 1775]) je dnevni metulj iz družine Pisančkov (Nymphalidae), čez krila meri od 3 do 4 cm. Najdemo ga po travnikih, resju in gozdnih robovih. V Sloveniji precej razširjen. Letalna doba od Junija do Avgusta.


Navadni pisanček (Melitaea athalia)























































ponedeljek, 4. junij 2007

Koprivov pajčevinar (Araschnia levana)

Koprivov pajčevinar (Araschnia levana [Linnaeus, 1758]) spada v dužino pisančkov (Nymphalidae) in leta v dveh generacijah. Na sliki je druga generacija (poletna) spomladanska je popolnoma drugačnih barv. Nepoznavalci bi vrjetno rekli, da sploh ne gre za istega metulja!
Je majhen dnevni metulj in čez krila meri 3 do 3,5 cm.


Koprivov pajčevinar (Araschnia levana) druga generacija