nedelja, 8. april 2007

Prihod na drstišče...

Tako je danes v reki Dravi zgledal prihod podusti na drstišče v Mariboru pri Malečniku.
Še nekaj besed o tej ribi...

Podust (Chondrostoma nasus nasus) je sladkovodna riba iz družine krapovcev.
Podust ima podolgovato, bočno rahlo stisnjeno
telo, pokrito z velikimi luskami urejenimi v pravilnih ravnih vrstah in značilno podstojnimi usti po katerih je dobila tudi ime. Ustnice so ravne, trde in hrustančaste, prilagojene obiranju mahu s skal. Hrbet ima temnejših odtenkov sive in zelene, boke srebrne, trebuh pa bele barve. Hrbtna in repna plavut sta sive barve, ostale plavuti pa so rdečkaste ali oranžne barve. Spolno dozorijo v tretjem ali četrtem letu. Večinoma so rastlinojede ribe, ki se »pasejo« na skalah, včasih pa se hranijo tudi z različnimi ličinkami nevretenčarjev.
Podust se
drsti od aprila do junija na stalnih mestih v prodnatih plitvinah rek, kjer se zbirajo v velikih jatah. Tudi sicer je podust riba, ki celo življenje preživi v jatah.
Podust je značilna riba srednjega toka vseh
alpskih rek in je ena najpogostejših ribjih vrst v Evropi. Njen življenjski prostor se razteza od reke Somme na zahodu do severnih pritokov Kaspijskega jezera na vzhodu. Poseljuje tudi vse vodotoke donavskega porečja, kjer naseljuje reke od pasu postrvi navzdol.
Kot priljubljena riba za športni ribolov je podust v zadnjem času postala zanimiva tudi za umetno vzgojo in vlaganje v vodotoke, kar lahko resno ogrozi nekatere avtohtone vrste rib, kar se že pozna na reki
Soči, kjer je začela izpodrivati avtohtono primorsko podust.
Podust, kot vse ribe selilke ogroža izgradnja
jezov, prav tako pa vse večja onesnaženost rek in uravnavanje toka rek, s čimer izginjajo prodišča, kjer se ta vrsta drsti.













Nekaj tisoč primerkov se je prerivalo na drstišče...

















Ribje oko malo bližje...















Prerivanje je bilo veliko...














































Vsem enostavno ne uspe...izčrpana je obležala in galebi so jo že načeli...




















Galebi so čakali na tiste, ki bodo onemogle...

2 komentarja:

Gregor Krašnja pravi ...

Kej tazga pa sploh nisem vedu da se dogaja v naših rekah.Lepo za vidit.Si še kakšno domov odnesu, ali se vse pustil za galebe?

Peter pravi ...

sem kar vse za galebe pustil :)