sobota, 2. avgust 2008

Temni mravljiščar (Maculinea nausithous)

Temni mravljiščar (Maculinea nausithous) je metulj iz družine modrinov (Lycaenidae), katerih gosenice večino življenja preživijo v mravljiščih. Zgornja stran kril samcev je modre barve z neizrazitimi žilami, temnimi pegami ovalne do kapljičaste oblike (prednji par) in okroglimi pegami (zadnji par) ter z rjavim robom. Na zgornji strani kril samic je moder le koren kril ali pa so krila v celoti zamolklo rjave barve s komaj vidnimi temnimi pegami. Samica izleže 1-3 jajčeca v cvetno glavico zdravilne strašnice, ko je karminasto rdeče obarvana (cvetovi so že povsem odprti). Gosenica se prehranjuje z njenimi semeni in po nekaj levitvah pade na tla, kjer čaka na ritual posvojitve z
mravljo glavne gostiteljske vrste rdečk Myrmica rubra. Mravlja delavka jo odnese v mravljišče, kjer se prehranjuje z zarodom mravelj. Gosenica preživi v mravljišču približno 10 mesecev, kjer prezimi, se zabubi in prelevi v odraslega metulja.

Temni mravljiščar (Maculinea nausithous)





























Viri teksta: Čelik T., Verovnik R., Rebeušek F., Gomboc, S., Lasan M., 2004. Strokovna izhodišča za vzpostavljanje omrežja NATURA 2000: Metulji (Lepidoptera).

1 komentar:

Kristijan Škrlec pravi ...

lepa serija....dobre fotke