sreda, 05. avgust 2009

Gorsko cvetje / Mountain flowers

Nekaj značilnih rastlin, ki uspevajo v Julijskih Alpah.

Planika je 5cm do 15cm visoka rastlina. Ima bele dlakave cvetne koške (liste), ki se končajo špičasto. Ogrožena rastlina se nahaja predvsem na skalnih razpokah in na nekaterih visokogorskih travnikih v glavnem le v visokogorju (ponekod tudi po nižinah, a redko) od konca julija do septembra.
Planika (Leontopodium alpinum)


Navadni alpski zvonček je rastlina, ki uspeva visoko v gorah ob koncu pomladi in začetku poletja. Na plano prileze že kmalu po tem, ko se stali sneg in zraste do 20cm visoko. Ima cvet zvončkaste oblike vijolične barve, obrnjen tako kot vsi zvončki navzdol.
Navadni alpski zvonček (Soldanella alpina)Clusijev svišč je do 10cm visoka rastlina modre barve. Rastlina ima zelo velik cvet sredi katerega vidimo cvetno jedro v obliki svečke, ki jo pihamo na tortah. Cvet obdajajo majhni čašni listi zelene barve, ki pa so ob velikosti cveta skoraj neopazni. Opazimo ga lahko od maja do avgusta predvsem na apnenčastih tleh.
Clusijev svišč (Gentiana clusii)Srebrna krvomočnica je v Sloveniji zelo redka – njene svetlo rdeče cvetove boste sredi poletja opazili le na visoko ležečih gruščnatih tratah ponekod v Julijskih Alpah (vrh Črne prsti).
Srebrna krvomočnica (Geranium argenteum)Alpski kosmatinec je do 40cm visoka rastlina na kateri zraste en cvet bele barve. Ima 4 do 6 širokih cvetnih listov, ki so obrnjeni navzgor. Opazimo ga lahko od konca aprila do avgusta na apnenčastih tleh.
Alpski kosmatinec (Pulsatilla alpina)

2 komentarja:

Irena Jurečič pravi ...

Zelo lepi posnetki. Zdaj je čas za planinske rožice, ja.

Jaroš pravi ...

En manjši popravek na začetku:

s Konico Minolto Dimage Z1, s Canon PowerShot S2IS