ponedeljek, 28. junij 2010

Spopad titanov


Veliki rogač je največji v Evropi živeči hrošč, zato si zasluži še posebno pozornost. Kljub grozečem videzu pa ogromne čeljusti (natančneje gre za povečane mandibule) niso nevarne. Uporabljajo jih samci za ritualizirane borbe za teritorij in samice. Čeljusti slednjih so majhne, obstajajo pa tudi samci, katerim se ne razvijejo do polne velikosti. Aktivni so v mraku v pomladnih mesecih, takrat samci z zamolklim brenčanjem letajo naokrog in iščejo samice. Je že precej redek in zato tudi zaščiten z zakonom! V evropski Direktivi o habitatih je rogač uvrščen v prilogo II - vrste, katerih habitate se varuje. Zaščiten je tudi po določilih bernske konvencije, kjer je uvrščen v prilogo III (zaščitene živalske vrste).






Veliki rogač (Lucanus cervus) ujet med rivalstvom za samico!


















©Peter Mlakar Makro Foto

2 komentarja:

Irena Jurečič pravi ...

No, si le našel še eno redkost. Teh hroščev se spomnim iz rane mladosti, ko jih je bilo še povsod polno. Tako so veliki, da zbujajo že stahospoštovanje. Vsebina tvoje predstavitve je perfektna, posnetek pa oh in sploh, kot vedno.

Gregor Krašnja pravi ...

Res je Peter, kot je že povedala Irena. Tega hrošča je že skorej nemogoče opazit. Lepo da nekdo poišče tudi tako ogrožene hrošče in jih fotografira, tako da jih bodo videli tudi zanamci.
Pa naslov je tudi pravi.

lp Gregor
http://gregorkrasnja.com