četrtek, 28. avgust 2008

Navadni križevec (Araneus diadematus) I.

Navadni križevec (Araneus diadematus) je pogost pajek, ki ga najdemo skorajda povsod. Na travnikih, gozdovih, jasah, vrtovih in včasih tudi v stanovanjih. Je za človeka popolnoma nenevaren. Na zadku nosi vzorec v obliki križa, po katerem je dobil tudi ime. Mrežo plete navpično med grmovjem in nižjim rastlinjem. Mreža je zelo čvrsta in močna. Pajek preži na mreži vedno v sredini in je obrnjen z glavo navzdol. Žrtev ki se zaplete v njegovo mrežo čaka gotova smrt.

Navadni križevec (Araneus diadematus)






3 komentarji:

buhec pravi ...

Peter, super slike (vse - tudi ostale). Me pa zanima ali si za pajka uporabil samo sigmo, ali pa še kakšno predlečo in/ali obročke?
Hvala za odgovor.

p.s. tole: http://farm4.static.flickr.com/3072/2811091528_66b5e58391_o.jpg sem jaz zadnjič pritisnil, ker pa se šele spoznavam z makro svetom, bi te prosil (če nisem preveč siten) za kakšen komentar slike. Kaj je dobro, kaj je zanič, kaj drugič narediti drugače.

Peter pravi ...

Za pajka sem uporabil le sigmo brez kakšnih predleč. Pri večini fotk ne uporabljam nikakršnih predleč. Nekako mi bolj leži samo objektiv.
Kar pa se tiče tvoje fotografije pa skoraj ni kaj dodat, mogoče bi lahko bila malenkost svetlejša in to je tudi vse. Če praviš, da se šele spoznavaš z makrom potem je ta fotografija dobra popotnica za uspeh!

Pa lep pozdrav!

buhec pravi ...

Hvala za odgovor. Sliko sem dal tudi na e-fotografijo - upam, da bo še kdo od "starih mačkov" kaj pokomentiral. Ja, makro me je res navdušil - predvsem žužki. Neverjetno, kako so to zanimiva bitja, ko jih pobliže "spoznaš"...